top of page

Saçlarım Çabuk Yağlanıyor, Kuru Şampuan veya Pudra Kullanmak Saçıma Zarar Verir Mi?

Bu soru ile çok sık karşılaşıyorum ne yazık ki. Biliyor musunuz? Bana saç dökülme sorunu ile gelenlerde en sık rastladığım durum; saçların inanılmaz yağlı oluşu. Yağlı saçların dökülmeye daha çok müsait olması bilimsel bir gerçek. Peki neden halen bu yağlı saç sorunu çözülmedi dersiniz?


İlk önce sorun bence şu ki, insanlar saçlarını doğru bir şekilde yıkamayı bilmiyor. Bilmemekten de kastettiğim şey de, saçların neye ihtiyaç duyduğunu ve ne tür ürünler ile bakımın yapılması gerektiğini kişi kendiliğinden anlayamaz. Ve bu yüzden saçları herhangi bir şampuan ile hatta bazen sabunlarla bile yıkamayı doğru buluyor. Belki de doğru yanlış düşünmeksizin, tabiri caizse – önemsemiyor ya da belki de önemsenmesi gerektiğini farkında olmadığından saçlar giderek daha çok yağlanan ve teknik anlamında ‘kirli’ bir ortamda yaşamaya maruz bırakılıyor. Ve tabiki, yıkanamayan (doğru bir şekilde temizlenemeyen) bu ortamda saçlar daha da çok dökülmeye başlıyor…


“Saçları hergün yıkamamak lazım, saçlar kendi yağından beslenmeli”


Diye her görüşmede duyduğum çok meşhur bir laf var. Ah bu lafı artık her kim uydurduysa keşke onu bulabilsem ve yanlış konuşmasını engelleyebilsem.. Ama kim bilir nerede, kim bilir belki hayatta bile değil o kişi. Ama böyle kulaktan kulağa gezmeye devam ediyor bu hikaye… Ne yazık ki, doğru olmayan bir tavsiye ve çoğu insanda saç dökülmesini daha çok tetikleyen bir olay.


İşte size bir soru. Çölde mi yaşıyoruz? Sıcak suyumuz mu yok? Haftalarca aylarca çöllerde yollarda develerin üstünde yük mü taşıyoruz ki yıkanamayalım?


Düşünün ki daha evlerimizde su yokken, hamam kültürü vardı, insanlar periyodik olarak gidip orada yıkanırlardı. Çünkü vücudumuzun her gözeneğimizin temiz ve nefes alıyor olması gerekir, aksi halde zaten hastalanırız ki. İnsan hastayken bile sıkça duş alıyorsa iyileşmesi daha hızlı oluyor, çünkü derideki olan gözeneklerimizden ter ile beraber bir sürü toksin (pislik, atık) atılıyor vücut tarafından, bir nevi doğal temizlik yapılıyor. Ve beden rahatlıyor, sağlığa kavuşurken…


Peki, vücudumuzun temiz kalmak vücudun bu kadar faydalıyken, Fatmagül’ün suçu ne?


Mecazi anlamda tabi, Fatmagül derken, saçımızı kastediyorum☺ saçlı derimiz de sonuçta, diğer vücuttaki derilerimiz gibi gözeneklere sahiptir ve bu gözeneklerin içinde bir sürü sirkülasyon olması gerekmekte. Yani gözeneklerin açık olması ve derinin temiz olması gerekir. Sağlıklı saç derisi saçlarımızın daha sağlıklı ve dökülme riskinden koruyor olması demek.


Kuru şampuan ve pudralar peki saçlarımıza faydalı mı zararlı mı?


Demin de anlattığım gibi, saçlarımızın ve saçlı derimizin sağlıklı ve temiz olması lazım. Bu tarz pudralar, kuru şampuanlar ve benzeri surmeler (sürülüp deriyi “tıkayabilen” kozmetik ajanlar) ne yazık ki saçlı derisinin sağlık seviyesini ciddi oranda düşürüp saç sağlığını ciddi risk altına sokabiliyor. Bu arada, demiyorum ki, hiç kullanmayın, ya da bir seferlik kullanımla saçlarınız dökülür diye. Sonuçta bu tarz ürünler ne için üretilir? Acil durumlar için, örneğin, toplantıya geç kalıyorsunuz – saçlarınızı yıkamadınız veya ani bir gelişme oldu, kendinizi iyi hissedemediniz – durumu kurtaracak bir yöntem olarak kullanırsanız, o kadar da abartılı bir risk olmaz tabiki. Benim sizlere daha çok anlatmaya çalıştığım ve altını çizmeye uğraştığım unsurlar – her gün saçınıza nasıl davrandığınız ile ilgili – çünkü bu davranışlarınız birçok sorunu önleyebilir ve uzun yıllar boyunca sağlıklı saç sahibi haline getirebilir sizleri.


Ama saçlarınızı tanımanız çok önemli. Bunun için gelin, saçlarınıza trikolojik saç analizi yapalım isterseniz, ve onların neye ihtiyacı olduğunu anladıktan sonra ona göre destek vermeniz daha iyi olacak, emin olun.


Σχόλια


IMG_6558.jpg

Merhaba Ben

Saç Dedektifi

En doğru, en sağlıklı ve en güncel saç çözümleri ile saçlarınızın sağlığına kavuşmasını sağlamak için buradayım. Ben işimi çok ama çok seviyorum. “Saç” benim için hayatım oldu. İsterim ki benim saç önerilerim sayesinde siz de çok mutlu olun!

Benden Haber Almak İçin

Kayıt Olduğunuz İçin

Teşekkürler!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
bottom of page