top of page

Orman Yürüyüşlerinin Saçlarınıza İyi Geldiğini Biliyor Muydunuz?

Ruhunuza iyi gelen, sizi stresten uzaklaştıran ve eminim ki hepimizin çok hoşlandığı bu yürüyüşlerin Japonya'da doğa ve zihinsel sağlık ilişkisine bağlanmanın özel bir metodu varmış meğerse: Orman Banyosu. Aynı zamanda Shinrin Yoku olarak da bilinen ormanın atmosferinde "yıkanma ya da yüzme" pratiğidir.


Japon Shinrin Yoku deneyimlerine katılanlar, orman terapisinin sessiz faydalarını emerken, ağaçların varlığının tadını çıkararak, ormanın içinden geçerlerdi.


Basit bir meditasyon uygulaması olarak yola çıkarken, araştırmacılar hızla ormanda yürüyüşe çıkmanın hem beden hem de zihin için bir dizi uzun süreli sağlık yararı yarattığını keşfetmeye başladılar. Çok geçmeden bilim, Shinrin Yoku uygulamasına itibar etmeye başladı.


Shinrin Yoku katılımcıları, orman ortamında tek başlarına veya doğada yürümenin rahatlatıcı gücüne erişmelerine yardımcı olan orman terapi rehberleri ile yürüyüşler yaparak sağlıklarını artırırlar. Orman terapisi egzersiz yapmakla aynı şey değildir. Yürüyüş veya koşu gibi kalp atış hızınızı artırmayı gerektirmez. Buradaki odak noktası, kendinizi doğal dünyaya sokmanın ve kendi ruh halinizin aktivitenize rehberlik etmesine izin vermenin zihinsel sağlık yararları içeriyor.


Basit görünse de orman banyosu uygulamasının bilimsel olarak desteklenen birçok faydası vardır. Ormanda 20 dakika geçirmek hem beden hem de zihin için uzun süreli faydaları olan bir sağlıklı yaşam dalgası etkisi yaratır.


Orman banyosunun işe yaramasının bir yolu koku duyumuzdur. En sevdiğiniz çiçek parfümü veya kaplıcada tedavi görürken esans yağların nasıl uygulandığını düşünün. İçgüdüsel olarak, doğal kokuların beyinlerimizle etkileşerek artan bir refah duygusu oluşturduğunu biliyoruz.

Orman havasını solurken, farkına vardığımızdan daha derin bir seviyede faydaları görüyoruz – daha hücresel seviyede. Ormanda zaman geçirmiş kişilerin, vücudun virüslerle savaşması ve tümörlerin oluşmasını önleme yeteneği için kritik olan daha yüksek seviyelerde "doğal öldürücü hücrelere" sahip olduğuna inanılıyor.


Doğal bir kokuyu solumak dağınık zihinlerimizi anında sakinleştirmeye ve bize bir sağlık duygusu kazandırmaya çalışır. Ve ormanlar, ağaç örtüsünün taze yeşil kokusundan kır çiçeklerinin tatlı kokusuna kadar harika kokularla doludur. Ağaçların arasında bir yürüyüş orman terapisine içgüdüsel bir bağlantı uygulama fırsatı yaratır ve beynimizin doğal kokuların derinlemesine yatıştırıcı duyusal girdisini işlemesine izin verir.


Orman terapisinin faydaları kokularla bitmiyor. Aslında, ağaçların arasından geçmenin refahı artırmasının en önemli yollarından bazıları, burnumuzla toplayabileceğimizden çok daha büyüktür. Araştırma, ormanlarda bilinçli bir şekilde zaman geçirmenin şunları yapabileceğini gösteriyor:

• Kan basıncınızı düşürür

• Farkındalık duygularını artırır

• Uyku kalitenizi artırır

• Enerji seviyenizi yükseltir

• Ruh halinizi iyileştirir

• Derin odak bulma yeteneğinizi artırır

• Bağışıklık sisteminizi güçlendirir

• Hastalıklardan ve yaralanmalardan kurtulmanızı hızlandırır veya yardımcı olur

• Stresi azaltır ve ortaya çıktığında başa çıkma mekanizmalarını artırır


Bu etkilerin en güçlüsü, beyninizin sağlık üzerinde bir takım olumsuz etkileri olabilecek aşırı stres hormonları üretmesini önlemeye bağlıdır. Kortizol hormonuna uzun süre maruz kalmak saç dökülmesine ve saçınızın daha yavaş uzamasına neden olabilir. Saçınıza trikolojik saç bakım ürünleri ile bakım yapmak yardımcı olurken, orman banyosu gibi stresi azaltmanın yollarını bulmak da önemlidir.


Kanıtlar, stresi azaltmanın yanı sıra dışarıda zaman geçirmenin genel sağlığınızı ve refahınızı artırmaya çalıştığını gösteriyor. Araştırmalar, doğada zaman geçirmenin depresyon vakalarını azalttığını ve aslında bilişsel davranışçı terapi gibi terapisttik müdahaleleri daha etkili hale getirebileceğini gösteriyor. Bunun nedeni hem doğal dünyada yürüme deneyimi hem de zihinsel sağlığı etkileyebilecek ve birçok insan için kronik olarak düşük olan D vitamini maruziyetinin olası bir yan etkisidir.


Araştırmalar, insanları doğal dünyanın güzelliğine maruz bırakmanın, doğal dünyanın ihtişamına duyulan hayranlık duygularını artırdığını gösteriyor.


Kendinize ait bir orman banyosu deneyimi keşfetmekle ilgileniyorsanız, Japonya'ya kadar gitmenize gerek yok. Orman terapisinin etkilerini yeniden yaratmak, nerede olursanız olun, doğayı kasıtlı olarak deneyimlemek için alan bulma meselesidir ve başlamak için bir kitaba ihtiyacınız yok. Bunun yerine, sadece duyularınızın rehberiniz olmasına izin verin. İlk olarak, fişi çekmek için zaman ayırın. Telefonunuz yanınızdaysa, kapatın veya sessize alın. Nefes alarak ağaçların arasında yavaşça yürümeye başlayın. Duyularınıza uyum sağlayın. Kuşların sesini duyuyor musunuz? Dalların arasından parlayan güneş ışığını görüyor musunuz? Orman havasının kokusunu alıyor musunuz? Açıkça deneyimlerinize odaklanmaya çalışın ve doğanın sizi yıkamasına izin verin.


Yakınınızda orman olmasa bile, orman banyosunun faydalarını yine de yaşayabilirsiniz. Güzel bir parkta, hatta sessiz bir sokakta yürümek bile benzer sakinleştirici etkilere sahip olabilir.

Comments


IMG_6558.jpg

Merhaba Ben

Saç Dedektifi

En doğru, en sağlıklı ve en güncel saç çözümleri ile saçlarınızın sağlığına kavuşmasını sağlamak için buradayım. Ben işimi çok ama çok seviyorum. “Saç” benim için hayatım oldu. İsterim ki benim saç önerilerim sayesinde siz de çok mutlu olun!

Benden Haber Almak İçin

Kayıt Olduğunuz İçin

Teşekkürler!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
bottom of page